Până de curând obișnuiam să-mi încep diminețile cu o doză de știri. Era ceva de rutină să mă informez cu ce se mai întâmplă prin lume. Majoritatea știrilor erau și încă sunt doar gunoi informatic. Nu ajută pe nimeni la nimic. Creierul procesează. O parte din informație se reține cu toată că este inutilă. Poate chiar ia locul la ceva care merită luat în considerare. Multe vedete, paparazzi, ce a mai făcut unul sau una. Pe cine interesează? Inutilități.

Am început puternic la servici și pe social marketing. Ce pot spune? Absolut plictisitor. Îmi cade capul pe masă. Știri, vești, aceleași lucruri rulate prin zeci de surse, de la blog-uri, ziare și reviste online până la newsletter-e. Bineînțeles, toate aceste agregate și pe rețelele sociale. Când plec de la servici merg puțin împleticit și încerc să îmi revin din avalașa de informații care mi-a invadat ochii prin intermediul spațiului virtual. Știri virtuale într-un spațiu virtual.

Revenind, într-o dimineață am luat la butonat telecomanda și am desoperit pe TVR HD o emisune preluată de la TVR Cultural: Zestrea Romanilor. Începe de la ora 7:00 în fiecare zi.Dacă nu aveți timp dimineața, puteți urmări episoadele și aici: http://www.tvrplus.ro/editie-zestrea-romanilor-122394

Este un documentar absolut superb care are ca scop:

”conservarea, sub forma imaginilor de televiziune, a bogatelor datini şi obiceiuri din zonele Vrancei, Mehedinţiului şi nu numai. Urcatul şi coborâtul oilor de la munte, meşteşugul prelucrării lemnului, ceremonialuri ale nunţii, superstiţii şi bocitoare, tehnici tradiţionale de viticultură, sărbători de iarnă sunt câteva dintre temele abordate de acest serial ce are caracter patrimonial.”

Urmărind-o mă simt de fiecare dată transpus într-o lume a basmelor și a a tradițiilor. Dacă ar fi fost și iarnă afară, nu doar căldură de asfalt încins, ar fi și mai frumos.  Este o lume care există, dar pe care viața de oraș și întâmplările ei, alături de viteza de circulație a informației, au făcut-o uitată.

Este minunat să vezi că stilul de viață, credințele și meșteșugurile s-au păstrat nealterate. Este parte a istoriei pe care bunicii  și chiar părinții noștri au trăit-o. Ei au avut posibilitatea de a se bucura de viața de la țară și cu bune și cu rele. Au avut ocazia de trăi conform tradițiilor. Omul simplu de la țară încă mai există, în sate mai retrase la munte și se bucură de natură și trăiește conform regulilor ei.

Mi-am găsit liniștea de dimineață o dată cu emisiunea Zestrea Romanilor. Este exact doza de prospețime care îmi limpezește gândurile și mă pregătește pentru a fi bombardat cu multă și multă informație inutilă.