Simțuri și simțiri

Xenu’s Link Sleuth – Rapoarte esentiale in optimizare on-page

Persoana care se ocupă de partea de SEO a unui site trebuie să țină evidența multor lucruri. Deseori, SEO poate părea o muncă destul de migăloasă, mai cu seama pe partea de optimizare on-page. Dacă site-ul are și câteva sute de pagini, treaba se complică. Titluri, meta tag-uri, H1 tag, broken links și multe alte elemente trebui verificate pentru ca site-ul să funcționeze bine și să se și înțeleagă cu motoarele.

Din fericire există câteva unelte care ușurează mult procesul de SEO. Dar astăzi am să vorbesc despre Xenu’s Link Sleuth.

Xenu’s Link Sleuth este o uneltă simplă, dar care face o analiză foarte complexă a unui site. Acest program poate să acceseze site-urile exact cum o fac crawler-ii de la Google sau de la alte motoare de căutare, să meargă din link în link, să descopere erorile și elementele de bază ale paginilor. Principala lui utilizare este găsirea link-urilor nefuncționale, dar poate mai mult decât atât.

Îți voi arata în continuare cum să generezi câteva rapoarte care te vor ajuta la optimizarea site-ului.

Primul lucru este să descarci și să instalezi programul. Îl poți găsi la această adresă: http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html .

După instalare putem trece la treabă. Deschide programul și din secțiunea ”File” selectează opțiunea ”Check URL…”. Aici vei introduce adresa site-ului pe care dorești să îl inspectezi.

xenu check site

Adresa site-ului trebuie să înceapă ”http”, iar la final să conțină ”/”. Acestea sunt recomandările producătorului.

Debifați opțiunea ”Check external links”, pentru a îi ușura treaba. Trebuie să se concentreze doar pe site-ul tău.

xenu optionsÎn secțiunea ”More options” poți seta câmpurile care dorești să apară în raport. Eu le-am bifat pe toate. La numărul de fire de accesare ale site-ului (Threads) poți lăsa așa. Dacă site-ul are trafic redus poți mări această valoare pentru generarea mai rapidă a raportului. Se apasă ”Ok” de două ori și programul începe să lucreze.

Așa cum am mai spus, programul este utilizat cel mai mult pentru detectarea de link-uri moarte. Raportul meu e puțin cam roșu pentru că am ceva link-uri stricate.

xenu link raport

Primul raport

Acesta este doar începutul. Apasănd o dată ”Yes” în fereastra ce apare și de două ori ”Ok” în cele ce urmează să apară, Xenu’s Link Sleuth va genera raportul în browser, indiferent care este acesta. Acest prim raport este esențial pentru detectarea link-urilor moarte pentru că arată exact paginile în care acestea se găsesc. Dacă site-ul ar avea 300 de pagini ar fi foarte greu să detectezi unde sunt probleme cu link-urile, dar dacă pagina este indicată, treaba se simplifică mult.

xenu raport browser

În poza de mai sus am extras o porțiune din raportul generat în browser. Primul link este cel cu probleme, resprectiv ”Not found”. Următoarele două link-uri sunt adresele celor două pagini în care se găsește acest link defect. Acum este foarte ușor de corectat problema, pentru că știi în ce pagini să te uiți.

Mai jos în cadrul acestui raport sunt generate liste cu link-ri redirectate, link-uri funcționale, un sitemap și o listă cu pagini orfan. Paginile orfan sunt acele pagini care nu sunt au nicio legătură.

Al doilea raport

Întoarceți-vă la programul Xenu’s Link Sleuth, apăsați pe ”File” și pe urmă pe ”Export to TAB separated file”. Se va genera un fișier .txt pe care îl vom importa în MS Excel sau Open Office. Eu voi lucra acum cu Excel.

Fișierul .txt salvat se importă în Excel, de la ”File” și pe urmă ”Open”. Ai grijă să ai selectată opțiunea ”All files” pentru că altfel fișierul nu va fi vizibil. În Text Import Wizard se selectează ”Delimited” și ”Next”. Urmează să bifezi TAB ca separator și General pentru format.

excel text import S-a generat un raport cu foarte multe coloane. Unele dintre ele nu ne vor ajuta așa că eu le voi elimina: Date, Server, Error, Duration, Charset. Unele dintre aceste date sunt analizate de alte programe specializate.

xenu raport excel

În primă fază mă vor interesa coloanele ”Title” și ”Description”. Aici putem vedea care pagini au titlu și descriere și care nu. Care nu au, trebuie neapărată să le creăm. Paginile care au, pot necesita îmbunătățiri ale acestor tag-uri.

Să mai creăm încă două coloane ale căror date vor reprezenta numărul de caractere din titlu și respectiv din descriere. Eu le-am numit ”Nrt” și ”Nrd”. Noile coloane create vor fi utile și pentru verificarea atributelor ALT ale imaginilor, dar și ale atributelor link-urilor. Mai jos puteți vedea cele două coloane.

xenu raport excel coloane

Se poate vedea că pe rândul 12 este adresa unui fișier media, a unei poze mai exact al cărei titlu și descriere conțin zero caractere. Deci aici avem nevoie de o descriere, potrivit bunelor practici SEO. Trebuie să ne asigurăm că titlul și descrierea paginilor nu sunt absente și că nu depășesc numărul de caractere recomadate.  Pentru titlu este 70, iar pentru descriere 165.

Nu ar fi foarte greu să mergem pe fiecare rând să vedem unde nu corespund valorile, dar putem simplifica problema cu ajutorul unui Pivot Table.

Un astfel de tabel se realizează foarte ușor. Din cadrul secțiunii ”Insert” selectați ”Pivot Table”. În noua fereastră bifați ca raportul să fie creat într-o foaie nouă și acceptați. În noua filă creată, în dreapta avem setările pentru ”Pivot Table”.

xenu excel pivotPentru a selecta coloanele, în dreapta apasă eticheta care te interesează și trage-o în câmpul corespunzător. De exemplu, pentru început trage eticheta ”Adress” în câmpul ”Row Labels”. Tot aici am pus și titlul. La filtre am mers pe numărul de caractere al titlului și pe tipul fișierului. Pe măsură ce sunt trase, foaia se actualizează.

Acum poți merge sus la filtre și poți selecta ceea ce te interesează. Eu am selectat fișierele de tip ”image/jpeg” care au titlul de lungime zero. Lista e puțin cam lungă și înseamnă că o să mai am de lucru.

Poți încerca orice combinație te interesează. Depinde care este scopul urmări. În general munca de optimizare on-page este mult ușurată pentru că te poți duce direct la sursa problemei, fără a mai naviga tot site-ul care uneori poate fi destul de mare.

O altă unealtă asemănătoare cu Xenu’s Link Sleuth este Screaming Frog. Personal nu am utilizat-o, dar pe site-ul lor am observat că  trebuie cumpărată o licență care oferă niște capabilități extinse. Mie îmi ajung facilitățile oferite de Xenu, care este gratuit.

Categories: Blog de SEO

Vrei un site vitezoman? – PageSpeed Insights » « Curs SEO gratuit de la Google

1 Comment

  1. Internet Marketing-ul este un tool foarte bun pentru cei care stiu cum sa umble cu el

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Copyright © 2020 Simțuri și simțiri - Blog scris de Gabriel Oprescu

Theme by Anders NorenUp ↑