Am intrat pe în ultima perioadă din Postul Paștelui, anume Săptămâna Patimilor. Este o perioadă în care ar trebui ar trebui să ne lepădăm de păcate și să ducem o viață mai bună atât fizic, cât și spiritual. Este o perioadă în care trebuie să conștientizăm în primul rând că suntem oameni și apoi să ne gândim la sensul existenței noastre, din postura ființei supreme a acestei planete și poate chiar a universului. Mai pe scurt, omul trebuie să își arate OMENIA.

Credința este superioară religiei și nu trebuie să fii botezat sub un anumit cult pentru a crede în existența unei ființe superioare care veghează asupra vieților noastre. Religia este doar modul în care putem comunica cu ființa supremă. Religia ne spune că prin fapte și gânduri bune putem intra în contact cu divinitatea, indiferent de forma ei.

Astfel, în religia Ortodoxă, Postul este o modalitate de purificare spirituală. Postul are regulile lui, care în 90% din cazuri, sunt greșit interpretate. Regula de aur, din câte știu eu de la majoritatea oamenilor, este să nu mănânci carne. Oare cuvintele cu care a fost scrisă Biblia au în totalitate un sens propriu? Să nu mai punem faptul că a fost scrisă în mai multe limbi ( aramaica, ebraică clasică) și de mai multe popoare. ”Carnea” ar putea să însemne altceva. Poate se referă la păcat, la tentație, la trăirea unei vieți instinctuale, asemenea unor animale. Menirea Postului este de a aduce în vedere, oamenilor, că pot mai mult de atât, că sunt ființe capabile de acte de gândire, capabile să treacă peste probleme și peste răutățile pe care le întâmpină zi de zi. Trebuie să fim mai buni între noi, despre asta este vorba. ”Carnea” este doar un concept, o subtilitate.

Mulți așa-ziși credincioși își iau inima în dinți și intră în Post cu gândul de a nu cumva mânca ceva de origine animală. Pe mulți dintre ei pofta îi va birui și cu toate că nu vor mânca din alimentele interzise, se vor uita la ele cu jind și cu speranța că poate va trece această perioadă în care ei trebuie să se înfometeze pentru a fi iertați de Dumnezeu. În acest caz Postul nu-și mai are rostul. Dumnezeu, dacă într-adevăr există, eu vă asigur că poate citi gândurile și nu vă va ierta.

Postul este despre curățare spirituală și dacă cineva crede că doar respectând o dietă va ajunge în Rai, se înșeală grav. Perioadă de dinainte de Paște trebuie susținută și cu fapte de bunătate pentru semeni și nu numai. Pentru animale și pentru natură. Gândurile de răutate, invidie, răzbunare trebuie să dispară complet, nu numai în perioada Postului, ci pentru totdeauna. Postul este de fapt o șansă de a începe o viață mai bună, posibilitate oferită an de an.

Postul nu trebuie să se termine niciodată. Nu se impun reguli, ci se dau sfaturi. Majoritatea credincioșilor cred că în prima zi de Paște interdicția este ridicată și păcătuirea poate începe. Starea trebuie menținută permanent.

Ceva ce intră în totală contradicție cu postul este sacrificare animalelor, în speță a mieilor. Mi se pare absurd să nu ai voie să mănânci carne, dar în același timp să îți poți face provizii de carne pentru a umple burta în ziua de Paște. Cu alte cuvinte, doar în gură să nu o pui, restul se iartă.