Zilnic, în interes de servici, colind site-urile cu subiecte din tehnologie în căutare de știri noi. Pe bara din dreapta a site-ului wired.com an întâlnit o mică galerie foto cu un titlu nu prea atrăgător, dar care te face curios: ”Imagini care te vor bântui, dintr-o lume post-comunistă care se năruie”.

Nu m-am gândit nicio secundă că acele imagini vor fi din România. Abia când am ajuns la ultima poză am citit  unde era făcută fotografia. Mă așteptam la alte țări din zona noastră să fie prezentate. Imaginile, făcute artistic, prezintă peisaje dezolante cu foste uzine, care erau odată erau înfloritoare și ofereau locuri de muncă pentru mii de oameni. Acum sunt doar ruine străbătute de căutători de fier vechi care își pun în pemanență viața în pericol pentru câțiva lei. Ce s-a întâmplat cu aceste locuri? De ce le-am abandonat? Nu erau productive, nu ofereau oamenilor locuri de muncă? Nu ajutau țara?

Site-ul unde sunt afișate pozele este din America. Am avut curiozitatea de a citi și câteva comentarii. Primul mi s-a părut cel mai sugestiv. S-ar putea să fie scris de un român. El se referă la regimul de după 1989 ca fiind unul neo-comunist. Apoi apar și alte comentarii care vorbesc de situații similare, dar care și-au găsit o rezolvare prin reducerea la minim a corupție.

Ar trebui să fim invidioși pe aceste țări și să le arătăm că și România poate renaște din cenușa în care momentan ne scăldăm și care nu face decât să se adune. Unde o fi acea ambițiede mărire, de mândrie și de mai bine care ar trebui să ne macine? Sigur nu s-a pierdut. Trebuie regăsită.

Mai bine să urmărim pozele. Galeria completă o puteți găsi aici.

turla

Satul Geamana inundat.mina cupruMina de cupru Moldova nouă.

groapa gunoi

Aiud. Groapa de gunoi.fabrica sodiu

Fabrică de sodiu, Ocna-Mureș.costica

Nea Costică din Muntele Mare.cautatori fier anastasia oglindaAnastasia din comuna Livada.

 

Pozele au fost realizate de Tamas Dezso.