Bradul de Crăciun este ceva special și fără el sărbătorile sunt lipsite de farmec. Dar în timp ce ne gândim la sărbători ar fi frumos să ne gândim și la planetă. Bradului îi sta cel mai bine în pământ, nu tăiat. Doar așa poate ține pământul și pietrele sus pe dealuri și doar așa ne poate oferi oxigen. Dacă vreți neapărat să aveți bradul în casă, sfatul meu să luați unul în ghiveci pe care după sărbători să îl puneți în grădină. Să nu mai încurajăm comercianții avizi să taie cu nemiluita copacii pe care ulterior îi dăm la gunoi.

Acestea fiind zise, m-am decis ca anul acesta să adopt o soluție eco pentru bradul de Crăciun. Așa că planul a fost să mimez un brad cu ajutorul globurilor. Aveam planul încă de anul trecut și nu mai suporta amânare. Astfel a apărut la mine în casă bradul suspendat.

În cazul în care vreți să fiți și voi eco-bio, am să dau câteva indicații asupra modului de construire a bradului suspendat.
Până la urmă limita e doar imaginația, căci bradul (termen generic) poate fi făcut din tot felul de materiale. Există o singură regulă pentru a aduce eticheta eco lângă pomul cel credincioș:

Folosim doar materiale pe care deja le avem. Nu cumpărăm și nu facem risipă de recuzită. Ne descurcăm cu ce avem.

 

Eu am folosit pentru bradul suspendat următoarele materiale:

 •  1 bucată de scândură (era rămasă de la rafturile din dulap)
 •  ață albă de papiotă (se poate și cu gută ca să fie mai transparentă, însă eu nu sunt pescar)
 • 1 cutie de 100 agrafe birou.
 • 74 de globuri
 • 1 șurub cu cârlig.

 

Sculele necesare:

 • mașină de găurit cu spiral de 4 (poate fi și mai mare și mai mic)
 • bomfaier (m-am chinuit puțin să dau o formă rotundă scândurii)
 • creion
 • șmilgher
 • ață mai groasă
 • șurubelniță
 • foarfecă
 • metru

 

Pasul 1

Am trasat câte o linie la jumătatea laturilor scândurii pentru a vedea care este cel mai mare disc pe care îl pot obține. În centru a fixat un șurub. Apoi am legat ața mai groasă de șurub și creion și am trasat un cerc. Nu scoateți șurubul din centru că o să mai fie de folos.

 

Pasul 2

Pune-te pe tăiat. Treaba asta a fost mai complicată pentru că nu aveam pânze de bomfaier destul de subțiri. Până la urmă am dovedit-o. După aceea am șmilgheruit marginile discului ca să arate frumos lucrat.

 

Pasul 3

A trebuit să mă decid pe câte rânduri să fie așezate globurile. Globurile mele aveau cam 4 centimetri în diametru. Raza discului este de 20.  Așa m-am gândit să le așez pe 6 rânduri. Astfel au destul loc și nu se atinge globul de deasupra de firul celui de jos.
Pe fiecare linie pe care am trasat-o la început am făcut câte un semn la fiecare 3 centimetrii, începând din centru. Pe aceste gradații am trasat 6 cercuri concentrice.

Pasul 4

Acum să vedem câte globuri intră pe fiecare cerc. Fiecare poate stabili asta în funcție de numărul de globuri pe care îl are și de diametrul lor. Aici am stabilit și care o să fie înălțimea la care vor fi suspendate. Fiecare strat a fost distribuit pe o înălțime de maxim 15 centimetri pentru a da impresia de continuitate. Atunci când veți începe să puneți globurile, veți face ajustări astfel încât să iasă cât mai frumos și cât mai cu formă.
La mine împărțeala a fost făcută astfel:

– S1 – 3 globuri – (25:30 cm)
– S2 – 5 globuri – (30:40 cm)
– S3 – 10 globuri – (40:50 cm)
– S4 – 14 globuri – (50:65 cm)
– S5 – 18 globuri – (65:80 cm)
– S6 – 24 globuri – (80:95 cm)

 

Pasul 5

Trasarea punctelor pentru găuri. Asta se face ușor. Luați 360 și îl împărțiți la numărul de globuri de pe fiecare strat. Asfel vedeți la câte grade depărtare pe cerc vor sta punctele. Pe primul strat sunt la 120 de grade depărtare. Țineți cont de cele 90 de grade între liniile trasate la început și dați la ochi. Nu trebuie să fie perfect.

brad suspendat 5

Pasul 6

Executarea găurilor. Am pus discul pe o găleată ca să fie mai ușor la găurit și pentru a nu zgâria podeaua.Fasinați puțin găurile cu șmilgher să arate îngrijit.

Pasul 7

Trebuie tăite firele pentru globuri. La înălțimea fiecărui strat am adăugat 15 cm și aceasta a fost lunginea firelor de papiotă. Ca să le tai ușor la dimensiune, am pus pe jos metrul de lemn. Pe urmă le-am legat la globuri.

brad suspendat 8

Pasul 8

Am stabilit amplasare bradului. Am dat jos becul din tavat (eu am 2 în sufragerie și îmi permit să renunț la unul). Sub chestia de se prinde de tava și ține becul, se află un șurub cu cârlig. Un cârlig asemănător am pus și în centrul discului pe partea cu liniile trasate. La final vom prinde cele 2 cârlige unul de celălalt.

brad suspendat 9

Pasul 9

Mai avem de atașat globurile. Ca să pot lucra ușor am prins de cârligul din tavan o ață groasă și am legat-o la nivelul meu de cârligul discului.
Am încept cu stratul din mijloc. Am făcut dintr-o agrafă o chestie cu care pot trage ușor ața globului prin gaura din disc. Pe urmă ața am legat-o de o agrafă.
Înlțimea globurilor se poate ajusta cu ajutorul agrafei. Răsucești ața pe ea până obții înălțimea dorită.
Aici a durat ceva până m-am prins de șmecherie. Eu mai întâi fixam la ochi înălțimea, făceam nod unde trebuie și pe urmă băgam prin gaură discului și bucla prin agrafă.

brad suspendat 10

Menționeaz că existau metode mai ușoare de a atașa globurile, dar a trebuie să utilizez doar ce am prin casă.

Pasul 10

A mai trebuit doar să pun discul pe tavan și bradul a fost. Sus se vede mult mai frumos.

Cam asta a fost. Ar fi frumos ca fiecare să vină cu o idee eco de brad ca să mai dăm puțin răgaz naturii să se refacă.