Concluzia

O să trec direct la concluzie: Sfântul Nicolae l-a inventat pe Moș Crăciun. Și de atunci oamenii tot stau la cozi și se îmbulzesc și pe urmă mai stau și în trafic; doar, doar să pună mâna pe cadoul pe care 25% dintre cei care îl vor primi, îl vor considera inutil.

Moș Crăciun, așa cum îl știm azi, este un personaj destul de recent, dacă e să îl alăturăm galeriei de sfinți creștini care adaugă o semnificație specială fiecărei sărbători.

Alte nume

Personajul mare, roșu, cu barbă albă și mereu voios mai este cunoscut în cultura occidentală și sub numele de Santa Claus, Saint Nicholas, Saint Nick, Kris Kringle sau Father Christmas. Să nu uităm de al nostru Moș Gerilă care aducea cadouri pe vremea unui regim acum de foarte mulți în regretat.

Probabil vă surprinde să știți că Moș Crăciun mai este denumit și Sfântul Nicolae. Cel puțin la noi distincția este clară, fiecare Moș având propria zi dedicată, dar ambii având aceeași menire, de a duce cadouri copiilor care peste an s-au dovedit a fi cuminți, ajutători, altruiști sau mai știu eu ce altă calitatăți pozitive (oricum nu se mai ține cont de asta și copiii, dacă părinții au un minim de disponibilitate materială, primesc un cadou. Unde mai e morala?).

Sfântul Nicolae

Ei bine, Moș Crăciun este un derivat al lui Sfântului Nicolae care a apărut o dată schimbarea datei de săbătorire a celui din urmă. Sfântului Nicolae a fost un preot creștin grec în secolul al 4-lea în Imperiul Bizantin. El era faimos pentru darurile pe care le făcea celor săraci. O faptă memorabilă este cea prin care a ajutat cele 3 fiice ale unui creștin pios, dându-le dotă astfel încât ele să nu devină sclave. Astăzi, moaștele Sfântului Nicolae pot fi văzute în Bari și în Veneția.

În Evul Mediu Sfântul Nicoale era sărbătorit pe 6 decembrie și copiii primeau daruri în cinstea acestuia. Dar pentru că această zi era mai devreme decât ziua în care se ofereau oficial cadouri copiilor, adică pe 24 și 25 decembrie, ea fost mutată. Astfel Sfântul Nicolae a devenit Moș Crăciun. Chiar și Martin Luther (fără King) a încurajat această alternativă pentru a concentra interesul copiilor spre Cristos și nu spre sărbătorirea unor sfinți.

Moș Crăciun în alte culturi

Father Christmas (Tatăl Crăciun) datează din secolul al 16-lea din Anglia, unde s-a renunțat la sărbătorare din 6 decembrie și s-a adoptat cea de pe 25 pentru ca aceasta să coincidă cu ziua de Crăciun. Father Christmas era un om îndesat, îmbrăcat în verde, cu blană pe marginea robei, el aducând pace, voie bună, mâncare bună și vin.

 

mos craciun verde

 

În Belgia, Moș Crăciun este numit Pere Noel (nu pot pune și accentele). O asemănare evidentă cu cultura engleză. În Olanda el se numește Kerstman (Omul Crăciunului). Aici majoritatea populație consideră că Moș Nicolae este principalul aducător de cadouri, pe care îl numesc Sinterklass

Sinterklaas de la olandezi s-a combinat cu Father Christmas de la englezi și a ieși Moș Craciun cel nou pe care întreaga lume îl cunoaște drept Santa Claus.

După cum puteți vedea, Moș Crăciun nu este un personaj cu o istorie bine definită. Este doar Sfântul Nicolae care din motive religioase, economice și sociale a fost mutat din data de 6 decembrie pe 24-25 ale aceleiași luni.

nevasta mos craciun

Prima mențiune a lui Moș Crăciun care călătorește cu o sanie trasă de 12 reni vine din anul 1821, de unde alt undeva decât de la americani. Poemul anonim numit ”A night before Christmas” este cele care a stabilit canoanele moderne de comportament și de îmbrăcăminte ale moșului dolofan și mereu voios.

Moș Crăciun și Coca-Cola?

Coca – Cola s-a prins că Moș Crăciun este un personaj care merită menționat pentru a atrage vânzări în perioada sărbătorilor. Ei au fost primii care s-au folosit de Moșu’ și în 1930 (uau 1930!) au lansat o reclamă în care Moșul bea o Cola sănătoasă. Au apărut diferite legende urbane care spunea că de fapt Cola l-a inventat pe Moș Crăciun.

Așadar, indiferent de istoria lui, Moș Crăciun ar trebui să aducă mai întâi voie bună și pe urmă oricare alte cadouri. Vă rog nu deveniți superficiali. Gândiți-vă la partea spirituală a acestei tradiții pentru că înainte de toate, Crăciunul înseamnă familie, fericire, miros de scorțișoară și un suflet mai bun.

Articolul complet îl găsiți aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus